Rogaliki z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojoną na kawałki Kasię, 1 jajko, śmietanę 18% i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Masę przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Ciasto podziel na 2 części i zrób z nich 2 kule.

Krok 4

Każdą kulę oddzielnie rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1/2 cm i podziel go na 8 trójkątów.

Krok 5

Jabłka umyj, obierz i podziel każde na 8 części, wykrój gniazda nasienne.

Krok 6

Każdą cząstkę pokrój na podłużne paski.

Krok 7

Połóż je na najdłuższym brzegu każdego trójkąta i zwiń w rulonik.

Krok 8

Każdy rulonik posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem i przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Krok 9

Piecz około 25 min. w 180 st.C.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Pawlik

    Sylwia Pawlik

    pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Kot-Nartowska

    Sandra Kot-Nartowska

    pyszne ;-) na prawde polecam i szybko sie robią....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Pani Luizo, dziękujemy za zgłoszenie błędu, który się wkradł. Poprawiliśmy go - do przepisu należy dodać pół opakowania Ramy Cremefine Classic. Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ

    A do czego ta "Rama Cremefine Classic", ile jej? I dlaczego nie ma jej w składnikach? To już chyba 10 niedorobiony przepis na tym portalu. Przepisy tu zamieszczone można traktować tylko i wyłączenie jako inspiracje i to tylko zdjęciami. Dla początkujących cukierników zabójstwo taki portal bo może zniechęcić do pieczenia w ogóle

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z jabłkiemRogaliki z jabłkiem

Kruche ciasto i jabłka to sprawdzone połączenie, które wykorzystasz nie tylko do upieczenia szarlotki. Zainspiruj się naszym przepisem i zaserwuj bliskim rogaliki z jabłkiem. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta, do którego będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: mąki, kostki do pieczenia, jajek, cukru oraz kwaśnej śmietany. Aby rogaliki lepiej wyrosły, dosyp do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie na stolnicy szybko zagnieć z nich ciasto. Upewnij się, że ma właściwą konsystencję – powinno być miękkie, ale nie klejące się. Dobrze wyrobione ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na niezbyt gruby placek i wykrawaj z niego trójkąty. Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na plasterki. W każdym trójkącie z ciasta umieść kawałek jabłka i zwijaj w rulonik. Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie rumiany i błyszczący. Dla dekoracji posyp rogaliki grubym cukrem kryształem i piecz przez niecałe pół godziny. Sprawdź, jakie to pyszne.