Rogaliki z jabłkiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

469 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

250 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojoną na kawałki Kasię, 1 jajko, śmietanę 18% i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Masę przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Ciasto podziel na 2 części i zrób z nich 2 kule.

Krok 4

Każdą kulę oddzielnie rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1/2 cm i podziel go na 8 trójkątów.

Krok 5

Jabłka umyj, obierz i podziel każde na 8 części, wykrój gniazda nasienne.

Krok 6

Każdą cząstkę pokrój na podłużne paski.

Krok 7

Połóż je na najdłuższym brzegu każdego trójkąta i zwiń w rulonik.

Krok 8

Każdy rulonik posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem i przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Krok 9

Piecz około 25 min. w 180 st.C.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Pawlik

    Sylwia Pawlik , 15.10.2019

    pyszne i łatwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Kot-Nartowska

    Sandra Kot-Nartowska , 08.04.2017

    pyszne ;-) na prawde polecam i szybko sie robią....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 14.12.2015

    Pani Luizo, dziękujemy za zgłoszenie błędu, który się wkradł. Poprawiliśmy go - do przepisu należy dodać pół opakowania Ramy Cremefine Classic. Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ , 09.12.2015

    A do czego ta "Rama Cremefine Classic", ile jej? I dlaczego nie ma jej w składnikach? To już chyba 10 niedorobiony przepis na tym portalu. Przepisy tu zamieszczone można traktować tylko i wyłączenie jako inspiracje i to tylko zdjęciami. Dla początkujących cukierników zabójstwo taki portal bo może zniechęcić do pieczenia w ogóle

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z jabłkiemRogaliki z jabłkiem

Kruche ciasto i jabłka to sprawdzone połączenie, które wykorzystasz nie tylko do upieczenia szarlotki. Zainspiruj się naszym przepisem i zaserwuj bliskim rogaliki z jabłkiem. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta, do którego będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: mąki, kostki do pieczenia, jajek, cukru oraz kwaśnej śmietany. Aby rogaliki lepiej wyrosły, dosyp do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie na stolnicy szybko zagnieć z nich ciasto. Upewnij się, że ma właściwą konsystencję – powinno być miękkie, ale nie klejące się. Dobrze wyrobione ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na niezbyt gruby placek i wykrawaj z niego trójkąty. Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na plasterki. W każdym trójkącie z ciasta umieść kawałek jabłka i zwijaj w rulonik. Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie rumiany i błyszczący. Dla dekoracji posyp rogaliki grubym cukrem kryształem i piecz przez niecałe pół godziny. Sprawdź, jakie to pyszne.