Serce

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

78 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

przełożenie:

1 opakowanie

400 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.

Krok 2

Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.

Krok 4

Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.

Krok 5

Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.

Krok 6

Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.

Krok 7

Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.

Krok 8

Ostudź, a następnie zmiksuj z miękką Kasią.

Krok 9

Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.

Krok 10

Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.

Krok 11

Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.

Krok 12

Odstaw do zastygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SerceSerce

Szukasz efektownego ciasta na wyjątkową okazję? Wypiek w kształcie serca to smaczna propozycja właśnie dla Ciebie. Podaj go na stole podczas walentynkowej kolacji lub ofiaruj w prezencie ukochanej osobie. Aby przygotować wypiek serce, na początek zmieszaj składniki na ciasto. Następnie dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Ważne, aby szybko zagnieść ciasto i odstawić je do schłodzenia, ponieważ dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Z tak przygotowanego ciasta wytnij cztery serca tej samej wielkości. Pamiętaj o nakłuciu go widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia podczas pieczenia. Kiedy serca się upieką i lekko przestygną, przełóż je masą budyniową. Budyń śmietankowy zastąp ewentualnie waniliowym, śmietankowym albo czekoladowym, zależnie od tego, jaki lubisz najbardziej. Dodaj do niego nieco tłuszczu, aby masa była gęsta. Ewentualnie dolej też mleko, a będzie delikatniejsza. Następnie przełóż wypiek, używając marmolady truskawkowej, malinowej lub z rabarbaru. Życzymy smacznego.