Sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

252

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

125 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

16 gramów

masa serowa:

6 sztuk

1 kilogram

200 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać Kasię i razem posiekać nożem.

Krok 2

Dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie posiekać, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. 

Krok 3

Ciasto podzielić na większą i mniejszą część. Mniejsza będzie służyła jako posypka.

Krok 4

Ser zemleć. Żółtka z 1,5 szklanki cukru i z Kasią utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać budyń, mąkę i zmielony ser.

Krok 5

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą.

Krok 6

Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną Kasią, ponakłuwać widelcem, nałożyć masę serową i z reszty ciasta formować kulki, kładąc je na wierzchu.

Krok 7

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
"Sernik" bez sera
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Sernik, ciasto znane w wielu miejscach na świecie, w każdym z nich w innej odmianie. Sekretem udanego ciasta jest oczywiście odpowiednio dobrany ser. Dobrze nadają się tłuste i półtłuste twarogi, które przed pieczeniem należy zmielić. Zrób to dwa, a nawet trzy razy. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj praski do ziemniaków albo blendera. W sklepach dostępny jest twaróg mielony – on także będzie odpowiedni. Dobrze ubij pianę z białek, musi być całkiem sztywna. Wszystkie składniki ucieraj przez kilka minut. Dodaj do masy serowej skórkę z cytryny, dzięki temu nabierze przyjemnego aromatu. Do przygotowania spodu użyj mąki krupczatki, nada się także inna mąka pszenna np. wrocławska. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, ponieważ sernik może wtedy nie wyrosnąć. Żeby zmniejszyć to ryzyko, po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez chwilę. Podawaj jako dodatek do kawy, polane sosem malinowym albo czekoladowym. Pasuje do niego dodatek świeżych owoców, szczególnie tych kwaskowatych: malin, porzeczek, truskawek. Upiecz koniecznie i podawaj tak, jak lubisz najbardziej!