Sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

267

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

2 łyżeczki

masa serowa:

4 sztuki

0.75 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 litra

piana:

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podkład-składniki połączyć razem i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 2

Masa: wszystkie składniki razem zmiksować, dodać 0,5 l mleka i rozmieszać łyżką.

Krok 3

Piana: 0,5 szklanki cukru i białko z 3 jaj ubić i wstawić do lodówki.

Krok 4

Blachę wysmarować Kasią lub wyłożyć papierem, wyłożyć ciastem i wlać masę.

Krok 5

Jak ciasto będzie prawie już upieczone, wystawić je, wyłożyć pianę i posypać wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Sernik był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie – częstowano nim m.in. zwycięzców igrzysk olimpijskich. Od tego czasu, przepis wielokrotnie ewoluował, doprowadzając tym samym do pojawienia kilku odmian tego wypieku np. nowojorskiej czy wiedeńskiej (charakteryzującej się użyciem dużej ilości bakalii). Jedną z popularniejszych – i prostszych – wersji sernika przygotujesz na bazie zaledwie kilku podstawowych produktów, takich jak: zmielony twaróg, jajka, mąka pszenna czy budyń. Na uprzednio podpieczony spód ciasta, wyłóż masę serową, najlepiej z dodatkiem migdałów, skórki pomarańczowej lub wiórków kokosowych. Na niej warto umieścić dodatkowo warstwę przygotowaną z orzechów lub maku. Dla lepszego efektu – zarówno smakowego jak i wizualnego – gotowy sernik udekoruj małymi bezami, lukrem lub polewą czekoladową. Dobrze sprawdzą się również świeże owoce, np. jagody, wiśnie, czereśnie czy jeżyny. Pokrojone na kawałki ciasto możesz podawać na deser po obiedzie lub dodatek do kawy. Nie zwlekaj i przyrządź smaczny sernik na kruchym lub półkruchym cieście. Smacznego!