Sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

302

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

15 łyżek

14 łyżek

50 dekagramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać mąkę do dużej miski.

Krok 2

Dodać 8 łyżek cukru, 8 łyżek Kasi i 1 torebkę cukru waniliowego.

Krok 3

Szybko wyrobić kruszonkę.

Krok 4

Nasmarować odrobiną Kasi tortownicę (o średnicy 26cm).

Krok 5

Wyłożyć do formy 2/3 kruszonki, a następnie mocno docisnąć ją do dna naczynia.

Krok 6

Dobrze osączyć na sitku brzoskwinie, rozłożyć na spodzie sernika.

Krok 7

Utrzeć pozostałą Kasię z resztą cukru i cukru waniliowego na masę o konsystencji gęstego kremu.

Krok 8

Dodać jajka, sok i otartą skórkę z cytryny.

Krok 9

Dokładnie wymieszać z twarogiem i budyniem waniliowym.

Krok 10

Rozłożyć równomiernie przygotowaną masę na brzoskwiniach, a następnie wyrównać powierzchnie.

Krok 11

Posypać wierzch ciasta resztą kruszonki (należy ją przy tym lekko rozdrobnić).

Krok 12

Wstawić sernik do dobrze nagrzanego piekarnika.

Krok 13

Piec około 50 minut w temp 200 st. C.

Krok 14

Upieczone ciasto pozostawić jakiś czas w formie, aby trochę przestygło.

Krok 15

Posypać 1 łyżką cukru pudru.

Krok 16

Do sernika można podać dodatkowo bitą śmietaną.

1

Opinie o przepisie

  • Marzena Szczerbak

    Marzena Szczerbak, 25.07.2017

    łatwiej jak margaryna będzie podana w dkg niż w łyżkach

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik z rosą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Serowa, puszysta masa, soczyste słodkie owoce i chrupiąca kruszonka tworzą wyśmienity sernik z brzoskwiniami. Delikatne ciasto przypadnie do gustu osobom, które lubią połączenie twarogu z owocami. Przygotowywane z chudego białego sera ciasto, dzięki dodatkowi budyniu, ma wspaniały waniliowy posmak. Jest także lekko kwaskowate za sprawą skórki i soku z cytryny. Kiedy wypiek już ostygnie, posyp go cukrem pudrem, który podkreśli smak całości. Sernik z brzoskwiniami to dobra propozycja dla tych, którzy wolą łagodniejsze, mniej słodkie ciasta. Przed podaniem dekoruje się go często bitą śmietaną lub serwuje z łyżką sosu waniliowego albo truskawkowego. Dodatek mięty, którym ozdobisz ciasto, przełamie też słodycz wypieku. Dobrym uzupełnieniem będą owoce, np. plasterki brzoskwiń z puszki, plastry kiwi czy winogrona. Sernik podaje się na zimno, ale dodatki do niego mogą być ciepłe, sprawdzą się szczególnie syropy czy sosy. Spróbuj tej wyśmienitej wersji owocowego sernika. Wystarczy zapoznać się z przepisem i zacząć pieczenie.