Sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

177

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 opakowania

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szklanka

masa serowa:

4 opakowania

1 opakowanie

1 szklanka

3 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO : Ze wszystkich składników wyrobić kruszonkę.

Krok 2

Połowę wyłożyć na blachę, a drugą wstawić do zamrażalnika.

Krok 3

MASA SEROWA : Wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć na ciasto.

Krok 4

Zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.

Krok 5

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Jeśli spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie przygotuj lekki i puszysty sernik. Ciasto możesz podać na wiele sposobów – na kruchym spodzie, na biszkoptach lub na herbatnikach. Głównym składnikiem sernika jest, oczywiście, zmielony twaróg lub serek homogenizowany. Doskonale sprawdzą się również cream cheese czy ricotta. Smak masy serowej wzbogacisz, dodając wybrane składniki m.in. rodzynki, kandyzowaną pomarańczową skórkę, wiórki kokosowe, migdały, ziarenka wanilii, a nawet brzoskwinie z puszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania sernika wykorzystać również świeże owoce: jagody, jabłka, truskawki, wiśnie bądź pomarańcze. Gotowe ciasto lukruj w całości lub zrób ozdobne wzorki. Dobrym pomysłem będzie także udekorowanie każdego kawałka polewą czekoladową. Nie zapomnij, że sernik możesz przygotować w wielu wersjach smakowych. Dyniowy, kawowy, czekoladowy, kajmakowy, pomarańczowy czy bazyliowy – to tylko niektóre z pomysłów. Wybór zależy od Ciebie. Do dzieła!