Sernik dyniowy z karmelem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

500 gramów

6 łyżek

6 łyżek

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, herbatniki i Kasię miksujemy w robocie na jednolitą masę i wykładamy w okrągłej formie (ok 25 cm średnicy).

Krok 2

Standardowy sernik (biała część) - mieszamy połowę twarogu z 6 łyżkami cukru oraz 2 jajkami na jednolitą masę.

Krok 3

Dyniowy sernik (pomarańczowa część) - mieszamy drugą połowę twarogu z 6 łyżkami brązowego cukru, 2 jajkami, dyniowym puree, cynamonem, imbirem i goździkami na jednolitą masę.

Krok 4

Mieszamy delikatnie obie części masy sernikowej i wykladamy na ciasto.

Krok 5

Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 6

Mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Krok 7

Wyciągamy sernik z piekarnika i pozwalamy mu wystygnąć przez 5 minut, po czym polewamy go kremem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

Krok 8

Po wystygnięciu wkładamy sernik na całą noc do lodówki.

Krok 9

Przed podaniem rozpuszczamy krówki z odrobiną mleka w rondelku i polewamy kawałek sernika na talerzyku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik dyniowy z karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej