Sernik gazetowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

5 łyżek

100 gramów

2 sztuki

masa serowa:

750 gramów

250 gramów

1 szklanka

6 sztuk

5 łyżek

6 łyżek

0.6 szklanki

50 gramów

polewa:

null gramów

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować.

Krok 2

Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm.

Krok 3

Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Podpieczony spód przestudzić.

Krok 5

Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.

Krok 6

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 7

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru.

Krok 8

Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopioną Kasię i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną.

Krok 9

Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 10

Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając.

Krok 11

Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód.

Krok 12

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Krok 13

Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety.

Krok 14

Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć.

Krok 15

Piekarnik wystudzić do 160 stopni.

Krok 16

Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie.

Krok 17

Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.

Krok 18

Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja polecam również dodanie soku z cytryny i zmniejszenie minimalnie ilości cukru - według mnie sernik jest trochę za słodki - kwestia gustu:).

Krok 19

Na polewę rozgotowujemy jagody w minimalnej ilości wody i wsypujemy galaretkę.

Krok 20

Mieszamy do rozpuszczenia, a kiedy zacznie zastygać, polewamy tym ciasto. Polewę można robić z dowolnych owoców:) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik gazetowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej