Sernik gotowany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

20 dekagramów

2 sztuki

ciasto:

0.5 kilograma

20 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

polewa:

15 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem, wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godz.

Krok 2

Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy 3 placki.

Krok 3

Ser mielony, cukier puder, Kasię i żółtka ucieramy.

Krok 4

Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i gotujemy, stale mieszając, aż pojawią się bańki.

Krok 5

Gorący ser wylewamy na pierwszy placek, przełożyć drugim-warstwą sera i przełożyć trzecim. Do sera można dodać bakalie.

Krok 6

Polewa: wszystkie składniki rozpuścić ,trzymać na ogniu (nie gotować) do momentu ciągnięcia się nitki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik gotowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Japoński sernik
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik gotowanySernik gotowany

To przekładana wersja popularnego wypieku, w której masę serową oddzielają blaty z upieczonego wcześniej kruchego ciasta. Sernik gotowany wyróżnia się tym, że nie trzeba długo piec serowej, delikatnej masy. Zamiast tego gotuje się ser ucierany z cukrem pudrem, margaryną i żółtkami z mąką ziemniaczaną oraz mlekiem. W ten sposób powstaje gęsta masa, która po wystudzeniu jest zwarta i kremowa. Dobrze komponuje się również z bakaliami. Warto do niej dorzucić rodzynki, posiekane orzechy, migdały czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Sernik gotowany podaje się z kakaową polewą, którą także można ozdobić bakaliami. Alternatywą dla polewy może być cukier puder lub galaretka. Serwując sernik jako deser, dołącz do niego świeże owoce. Talerz udekoruj karmelem lub wybraną polewą i listkiem mięty. W ten sposób otrzymasz efektowną słodką przekąskę, która sprawdzi się jako finał uroczystej kolacji. Masz ochotę na wyśmienite serowe ciasto w nieco innej odsłonie? Ugotuj sernik zamiast go piec! Pomoże Ci w tym podany przepis.