Przepisy na Serniki
73 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (73) 
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Serniki
Puszysty, delikatny sernik należy do najbardziej popularnych i lubianych ciast. Przygotowuje się go zazwyczaj z twarogu lub serka homogenizowanego, ale coraz częściej wykorzystuje się również inne sery, takie jak mascarpone czy ricotta. Najprostszy sernik z sera twarogowego, cukru i wanilii, dobrze upieczony i gęsty to smaczna propozycja na dodatek do popołudniowej kawy, ale też deser na rodzinną uroczystość. Serniki można piec na różnego rodzaju spodach – biszkoptowych, kruchych, półkruchych albo zrobionych z herbatników czy zbożowych ciastek. Wystarczy wyłożyć nimi dno tortownicy lub pokruszyć je i wymieszać z margaryną, miodem oraz kremem orzechowym. Serniki świetnie smakują również bez spodów – pasują do nich sezonowe owoce. Wśród nich najlepiej sprawdzają się truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, banany, ale też czerwone porzeczki lub kiwi i winogrona. Ze słodkim serem dobrze komponują się także owoce z puszki w słodkich syropach – morele, mango, ananasy. Kandyzowane są też polecane, wystarczy dołączyć je do serowej masy razem z innymi bakaliami (rodzynkami, morelami, figami, daktylami). Ciasta z serową masą często łączy się z kolorową galaretką i z rozmaitymi kremami. W ten sposób nadaje się im nie tylko bardziej owocowego smaku, ale też sprawia, że atrakcyjnie wyglądają. Najczęstszym połączeniem jest posypanie sernika owocami i polanie go galaretką. Równie smaczne i efektowne jest wkrojenie jej do sera – w ten sposób powstaje wyjątkowo barwny deser. Podobnie jest z owocami. Mogą być dodane do masy serowej, stanowić jedną z warstw ciasta albo zmiksowane lub przesmażone z cukrem zamienić się w gładką polewę. Serniki często podaje się z gorącymi sosami. Przygotowuje się je na bazie wanilii, czekolady, kajmaku lub owoców. Serniki można przyrządzać także w postaci mini-deserów. Nie tylko ładnie wówczas wyglądają, ale dodatkowo nie musisz martwić się dzieleniem ciasta na porcje (możesz podawać je np. w słoikach lub szklankach). Ozdobione miętą, czekoladą i owocami będą oryginalne i apetyczne. Mamy dla Ciebie wiele przepisów na wyśmienite serniki. Wypróbuj je i znajdź swój ulubiony!