Sernik Krysi

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 dekagramów

30 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

masa serowa:

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 opakowania

piana:

4 sztuki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę. Dodać miękką Kasię, żółtka, jajko i cukier, po czym zagnieść ciasto.

Krok 2

Prostokątną formę posmarować Kasią i wylepić ciastem, formując również wysokie boki.

Krok 3

Masa serowa: jajka i żółtka ubić ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać ser, budynie, mleko i olej. Składniki dokładnie zmiksować, po czym wylać masę serową na ciasto. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Krok 4

Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę. Rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekać do czasu, aż białko lekko zbrązowieje (około 15 minut).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Krysi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej