Sernik Neli Rubinstein z morelami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 dekagramów

8 łyżeczek

1 opakowanie

2 sztuki

0.6 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

na polewę:

1 szklanka

4 łyżki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wafle pokruszyć, Kasię roztopić, wymieszać, następnie rozłożyć na dnie oraz na bokach małej tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut, aby masa całkowicie stężała.

Krok 2

Morele zalać gorącą wodą, następnie przelać je zimną wodą i ściągnąć skórkę, przepołowić, wyjąć pestkę i pokroić na ósemki lub grubą kostkę.

Krok 3

Twaróg, jajka, cukier, esencję waniliową i sok z cytryny zmiksować, dodać pokrojone w ósemki lub kostkę morele - wymieszać.

Krok 4

Przełożyć do formy.

Krok 5

Piec około 30 minut w 180 stopniach.

Krok 6

Sernik będzie upieczony, gdy poruszymy tortownicą i stwierdzimy, że masa zastygła.

Krok 7

Wtedy należy odstawić go na 20 minut, by nieco przestygł (masa trochę opadnie).

Krok 8

Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać.

Krok 9

Polewę wylać na ciepły sernik, następnie wygładzić.

Krok 10

Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5 minut w 170 stopniach, aż cukier się rozpuści.

Krok 11

Sernik wyjąć i odstawić, aby wystygł, a następnie wstawić do lodówki.

Krok 12

Gdy polewa zrobi się twarda i świecąca, to sernik jest gotowy. kto lubi czekoladę, może jeszcze dodatkowo polać sernik polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Neli Rubinstein z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SERNIK TARTY
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej