Sernik składany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

689

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1.2 kilograma

50 dekagramów

2 łyżki

12 sztuk

30 dekagramów

2 łyżeczki

3 biszkopty:

9 sztuk

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

biszkopt 4:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.3 łyżeczki

masa jabłkowa:

2 kilogramy

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SERNIK: Zmielić ser 3 razy, Kasię utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę serową podzielić na dwie równe części. Upiec.

Krok 3

BISZKOPTY (TRZY): 9 białek ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Masę podzielić na trzy części, do jednej dodać suchy kisiel, do drugiej kakao, trzeci pozostaje bez dodatków-żółty.

Krok 4

BISZKOPT CZWARTY BIAŁY: Ubić białka z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wykładać łyżką (kupkami, na przemian) wszystkie cztery kolory ciasta. Upiec.

Krok 5

MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kasie rozgrzać, dodać jabłka. Pod przykryciem smażyć chwilę na wolnym ogniu. Następnie jabłka podzielić na dwie części: do jednej dodać suchą zieloną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do drugiej dodać czerwoną galaretkę i postępować tak samo jak z częścią pierwszą.

Krok 6

PRZEŁOŻENIE CIASTA: Sernik-masa zielona-biszkopt kolorowy-masa czerwona-sernik.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik składany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Oreo
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej