Sernik wiedeński

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

420 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

25 dekagramów

2 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić ser przez maszynkę ze 2-3 razy albo ser z wiaderka.

Krok 2

Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1 żółtku.

Krok 3

Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami ser i nadal ucierając, dodajemy stopniowo mąkę i budyń.

Krok 4

Na końcu rozkładamy pianę z 5 białek i mieszamy.

Krok 5

Całość wylewamy na przygotowaną foremkę.

Krok 6

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180 st.

Krok 7

Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik na kruchym spodzie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik wiedeńskiSernik wiedeński

Sernik to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast, które pieczone jest w wielu odmianach. Jedną z nich jest sernik wiedeński, który przygotowuje się z okazji różnych świąt i uroczystości. To wypiek delikatny, kremowy i puszysty. Nie ma w nim spodu, jedynie masa serowa – co jest szczególnie ważne dla osób na diecie bezglutenowej. Mąkę krupczatkę można bowiem zastąpić mąką ziemniaczaną. Warto wiedzieć, jakich zasad przestrzegać w trakcie przygotowywania, by sernik był smaczny i nie opadł tuż po upieczeniu. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego twarogu. Powinien być tłusty lub półtłusty, zmielony przynajmniej dwu-, a najlepiej trzykrotnie. To ważne, żeby ciasto było gładkie. Istotny jest też czas ucierania masy – nie rób tego zbyt długo, w przeciwnym razie opadnie. Kiedy sernik już się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika od razu. Zaczekaj chwilę, ponieważ zbyt mocna zmiana temperatur również może wpłynąć na opadnięcie masy. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, polej czekoladą, karmelem lub ozdób świeżymi owocami, np. porzeczkami.