Sernik z brzoskwinią

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

569 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

593 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

937 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

480 gramów

370 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

masa:

1 kilogram

4 sztuki

2 opakowania

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.

Krok 2

Brzoskwinie opłukać, osuszyć i wypestkować. Podzielić na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Ser przepuścić przez maszynkę. Kasię utrzeć ze szklanką cukru na puszysty krem.

Krok 4

Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Wsypać budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce sera.

Krok 5

Ucierać do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Formę posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Ciasto wyjęte z lodówki zetrzeć „na pazurkach” na spód tortownicy. Nałożyć masę serową, a na niej rozłożyć brzoskwinie.

Krok 7

Białka ubić na sztywną pianę - w trakcie dodać 3/4 szklanki cukru.

Krok 8

Brzoskwinie przykryć pianą, a na całość zetrzeć 1/4 część ciasta.

Krok 9

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 - 160 stopni C.

7

Opinie o przepisie

  • Ola Mor

    Ola Mor

    Brzoskwinie mają być świeże ze skórką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Paskudzka

    Krystyna Paskudzka

    to ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Malicka

    Paulina Malicka

    U mmie też po godzinie w piecu, też jeszcze ciasto luźne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Burza

    Barbara Burza

    Na dużą blachę czyli jaką? ktoś może robil i pamięta rozmiar? z góry dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    ciasto na dużą blachę ja przedłużyłam czas pieczenia ponieważ po godz ciasto było jeszcze płynne,można dodać mniej cukru bo jest bardzo słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Antczak

    Mariusz Antczak

    Na jaką blachę jest ten przepis ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk  Krajewski

    Patryk Krajewski

    ugotowane ale czy smaczne to zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniąSernik z brzoskwinią

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z pyszną, rozpływającą się w ustach masą serową, to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Może być serwowany jako dodatek do kawy lub występować w roli głównej jako słodka przekąska po obiedzie. Wybierając produkty na sernik, warto zwrócić uwagę, by twaróg miał odpowiednią zawartość tłuszczu. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty – sprawi, że otrzymasz zwarty, wilgotny i gładki sernik. Jeśli użyjesz sera chudego – będzie bardziej suchy. Twaróg należy zmielić w maszynce do mielenia. Aby uzyskać smaczne ciasto o delikatnej serowej masie, zrób to przynajmniej dwukrotnie. Jeśli po zmieleniu masa serowa będzie zbyt sucha, można dodać do niej odrobinę słodkiej śmietany lub ewentualnie mleka. W okresie zimowym, świeże owoce z powodzeniem zastąpisz mrożonymi lub z puszki. Sernik najlepiej piec bez termoobiegu. Jeśli pieczesz w podwyższonej temperaturze, przykryj formę folią aluminiową, by wierzch ciasta zachował jasny kolor. Skorzystaj z przepisu i delektuj się pysznym, kremowym sernikiem z brzoskwiniami.