Sernik z brzoskwinią

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

580 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

937 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

480 gramów

120 gramów

5 sztuk

2 łyżeczki

masa:

250 gramów

1 kilogram

370 gramów

4 sztuki

2 opakowania

1 łyżeczka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.

Krok 2

Brzoskwinie opłukać, osuszyć i wypestkować. Podzielić na połówki lub ćwiartki.

Krok 3

Ser przepuścić przez maszynkę. Kasię utrzeć ze szklanką cukru na puszysty krem.

Krok 4

Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Wsypać budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać po łyżce sera.

Krok 5

Ucierać do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Formę posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Ciasto wyjęte z lodówki zetrzeć „na pazurkach” na spód tortownicy. Nałożyć masę serową, a na niej rozłożyć brzoskwinie.

Krok 7

Białka ubić na sztywną pianę - w trakcie dodać 3/4 szklanki cukru.

Krok 8

Brzoskwinie przykryć pianą, a na całość zetrzeć 1/4 część ciasta.

Krok 9

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 - 160 stopni C.

7

Opinie o przepisie

  • Ola Mor

    Ola Mor , 07.01.2019

    Brzoskwinie mają być świeże ze skórką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Paskudzka

    Krystyna Paskudzka , 23.12.2018

    to ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Malicka

    Paulina Malicka , 22.12.2017

    U mmie też po godzinie w piecu, też jeszcze ciasto luźne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Burza

    Barbara Burza , 10.05.2017

    Na dużą blachę czyli jaką? ktoś może robil i pamięta rozmiar? z góry dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 22.10.2016

    ciasto na dużą blachę ja przedłużyłam czas pieczenia ponieważ po godz ciasto było jeszcze płynne,można dodać mniej cukru bo jest bardzo słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Antczak

    Mariusz Antczak , 22.03.2016

    Na jaką blachę jest ten przepis ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk  Krajewski

    Patryk Krajewski , 23.12.2015

    ugotowane ale czy smaczne to zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z brzoskwinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniąSernik z brzoskwinią

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z pyszną, rozpływającą się w ustach masą serową, to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Może być serwowany jako dodatek do kawy lub występować w roli głównej jako słodka przekąska po obiedzie. Wybierając produkty na sernik, warto zwrócić uwagę, by twaróg miał odpowiednią zawartość tłuszczu. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty – sprawi, że otrzymasz zwarty, wilgotny i gładki sernik. Jeśli użyjesz sera chudego – będzie bardziej suchy. Twaróg należy zmielić w maszynce do mielenia. Aby uzyskać smaczne ciasto o delikatnej serowej masie, zrób to przynajmniej dwukrotnie. Jeśli po zmieleniu masa serowa będzie zbyt sucha, można dodać do niej odrobinę słodkiej śmietany lub ewentualnie mleka. W okresie zimowym, świeże owoce z powodzeniem zastąpisz mrożonymi lub z puszki. Sernik najlepiej piec bez termoobiegu. Jeśli pieczesz w podwyższonej temperaturze, przykryj formę folią aluminiową, by wierzch ciasta zachował jasny kolor. Skorzystaj z przepisu i delektuj się pysznym, kremowym sernikiem z brzoskwiniami.