Sernik z brzoskwiniami

- Krok 1Połączyć składniki na spód i uzyskanym ciastem wyłożyć dno formy.
- Krok 2Żółtka utrzeć z Kasią i cukrem.
- Krok 3Dodać utarty ser i ucierać dalej.
- Krok 4Do utartego sera dodać pianę z białek.
- Krok 5Wyłożyć do formy na przygotowany wcześniej spód i piec około 50 minut.
- Krok 6Po wystudzeniu na wierzch sera położyć pokrojone na cząstki brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką.
Sernik z brzoskwiniami to świetny pomysł na deser podczas przyjęcia. W zależności od tego, jakiego sera użyjesz do jego przygotowania, uzyskasz inny efekt. Tłusty sprawi, że będzie zwarty, gładki i wilgotny, chudy – lekko grudkowaty. Jeżeli zdecydujesz się na wykorzystanie serka homogenizowanego, powstanie sernik o kremowej konsystencji. Klasyczny ser musi zostać zmielony przynajmniej dwukrotnie przed dodaniem do sernika. Jeżeli będzie się wydawał za suchy, możesz dodać do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Kolejnym istotnym składnikiem sernika z brzoskwiniami są jajka, które sprawiają, że ciasto staje się pulchniejsze. Jeżeli dodasz je w całości, sernik nie będzie zbyt gwałtownie rósł w trakcie pieczenia. Jeżeli natomiast dodasz do ciasta najpierw żółtka, a dopiero potem ubite na sztywną pianę białka, całość nabierze lekkości i puszystości. Na spód sernika najlepiej pasuje warstwa ciasta kruchego. Pamiętaj, aby delikatnie ją podpiec przed wyłożeniem masy serowej. Po dokładnym wystudzeniu, ułóż na wierzchu masy pokrojone w cząstki brzoskwinie i zalej je tężejącą owocową galaretką. Smacznego.