Sernik z brzoskwiniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

93

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżeczki

5 sztuk

masa serowa:

50 dekagramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

beza:

5 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść.

Krok 2

¾ ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a ¼ ciasta schłodzić w lodówce.

Krok 3

Ser zmielić dwukrotnie.

Krok 4

Kasię utrzeć na puszystą masę, dodając cukier puder i jajko.

Krok 5

Pod koniec ucierania dodać ser i budyń w proszku.

Krok 6

Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Krok 7

Na masę serową wyłożyć pokrojone w paski brzoskwinie.

Krok 8

Białka ubić, nadal ubijać, dodając cukier puder.

Krok 9

Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie.

Krok 10

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta.

Krok 11

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Jedną z odmian sernika jest wersja z dodatkiem brzoskwiń. Ciasto to składa się z kruchego spodu, masy serowej, warstwy owoców oraz odrobiny kruchego ciasta. Sernik z brzoskwiniami jest zwarty, rozpływa się w ustach, a jego pianka jest bardziej chrupiąca niż w przypadku np. sernika rosa. Po zagnieceniu ciasta, ¼ odłóż do zamrażalnika, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i nałóż na ubitą pianę. Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie kruchego ciasta, możesz je zastąpić herbatnikami. Do przyrządzenia masy serowej najlepiej wykorzystać twaróg tłusty lub półtłusty, zmielony przynajmniej dwukrotnie. W serniku możesz wykorzystać zarówno brzoskwinie świeże, jak i te z puszki. Każdą połówkę owocu podziel na cztery części. Sernik z brzoskwiniami należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Po upływie 40 minut ciasto można przykryć folią aluminiową. Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika tak, by wypiek mógł wystygnąć, po czym schowaj go do lodówki. Sernik z brzoskwiniami najlepiej smakuje na drugi dzień. Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.