Sernik z jagodami - przepis

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 gramów

225 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

45 mililitrów

masa serowa:

750 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

250 gramów

polewa:

250 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej jeśli masa będzie w formie sypkiego piasku, wtedy tylko wysypujemy ją do formy i dociskamy, aby powstała równa powierzchnia.

Krok 2

Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy Kasią i wysypujemy ciasto, tworząc równomierną powierzchnię. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. w 170 C.

Krok 3

Po wyjęciu studzimy.

Krok 4

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową.

Krok 5

Do miski wkładamy ser, jagody, cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, sok z cytryny i miksujemy do połączenia.

Krok 6

Pod koniec dodajemy stopniowo jajka i ponownie miksujemy do połączenia.

Krok 7

Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy 55 min. w temp. 180 C. Tego sernika nie pieczemy do suchego patyczka, tylko do ściętego wierzchu ciasta.

Krok 8

Wszystkie składniki na polewę mieszamy trzepaczką i polewamy nią sernik ( po 55 min. pieczenia ).

Krok 9

Delikatnie rozprowadzamy, aby uzyskać gładką powierzchnię.

Krok 10

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min. Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z jagodami - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej