SERNIK Z PIANKĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

69

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

100 gramów

250 gramów

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

masa serowa:

600 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

50 gramów

piana:

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 szczypta

dodatki:

1 puszka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Ciasto kruche:

Krok 3

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Utrzeć mikserem margarynę, dodać żółtka i cukier, ubić wszystko razem. Powstałą masę dodać do suchych składników i zagnieść rękami ciasto. Podzielić go na 2 części i obie wstawić do lodówki.

Krok 4

Masa serowa:

Krok 5

Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierając. Do masy wsypać budyń - wymieszać wszystko za pomocą miksera. Następnie dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas ucierając. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.

Krok 6

Kolorowa pianka:

Krok 7

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo w trakcie ubijania po łyżce cukru. Gdy piana będzie odpowiednio ubita - sztywna, dodać kisiel i wymieszać już wszystko łyżką. Mieszać tak, aby do piany dostało się jak najwięcej powietrza.

Krok 8

Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 25x35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę, a na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Piec około 1-1,5 godziny w tem 160 stopni (ja piekłam 1 godzinę w piekarniku z termoobiegiem).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SERNIK Z PIANKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
tiramisu na biszkopcie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej