Sernik z rosą

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

7 dekagramów

3 łyżki

2 łyżeczki

masa serowa:

1 kilogram

2 opakowania

2 opakowania

3 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

0.75 szklanki

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami.

Krok 2

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać, następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować (będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ).

Krok 3

Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Krok 4

Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni C (piekłam bez termoobiegu).

Krok 5

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Krok 6

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia.

Krok 7

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

1

Opinie o przepisie

  • Juruś Jureczek

    Juruś Jureczek

    Robię sernik z rosą wg podobnego przepisu ale daje 1,5 kg sera twarogowego ( mielonego gotowego najlepiej już z dodatkiem wanilii ) zawsze się udaje. Jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej