sernik z rosą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

180

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

8 sztuk

1 opakowanie

2 opakowania

1 opakowanie

6 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg zemleć. Kasię, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.

Krok 2

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z budyniem. Można dodać ulubiony aromat.

Krok 3

Wyłożyć na blachę masę serową. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć pianę na ciasto, rozsmarować i zapiec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sernik z   rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - sernik z   rosąsernik z rosą

Masz ochotę na sernik? Skorzystaj z proponowanego przepisu. Jest to wersja pieczona bez spodu. Ciasto ma postać miękkiej serowej masy, z warstwą pianki i kroplami syropu, pojawiającymi się podczas studzenia. Końcowy efekt uzyskasz jedynie na delikatnie przypieczonej piance, dlatego uważaj podczas pieczenia. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu – wystarczy jedynie połączyć ser z pozostałymi składnikami, a pod koniec pieczenia wylać na ciasto ubite białka. Nie musisz mielić twarogu, możesz użyć gotowego. Serwuj go na wiele różnych okazji. Nadaje się na świąteczny stół, na przyjęcie urodzinowe, garden party albo spotkanie przy kawie. Sprawdzi się także jako podwieczorek albo drugie śniadanie, zwłaszcza, jeśli podasz go razem ze świeżymi owocami, na przykład malinami, truskawkami, jagodami albo pokrojonymi w talarki nektarynkami. Dzięki swojej prostocie, dobrze komponuje się z wieloma różnymi dodatkami: czekoladą, bitą śmietaną, musem owocowym lub lodami. Upiecz sernik i czekaj cierpliwie na pojawienie się rosy!