Sernik z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

186

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

5 sztuk

1 łyżka

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

polewa:

1 szklanka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki wymieszać z łyżką cukru i cynamonem.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią, dno i boki wysypać herbatnikami.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem.

Krok 4

Nadal ucierając, dodać ser, wsypać mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej, trochę soli, cukier waniliowy, wymieszać.

Krok 5

Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.

Krok 6

Przełożyć do tortownicy, piec ok. 1 h (trzeba uważać, bo jak za długo pieczemy ciasto, to sernik straci wilgotność) w temperaturze 180 stopni.

Krok 7

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Krok 8

Zrobić polewę.

Krok 9

Ćwierć szklanki kompotu zagotować z cukrem (można dać mniej niż w przepisie, zależy od gustu).

Krok 10

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym kompotem i powoli wlewać do wrzątku, cały czas mieszając.

Krok 11

Dodać wiśnie, wymieszać.

Krok 12

Zagotować.

Krok 13

Udekorować wierzch sernika wystudzoną polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Tiramisu
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej