
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 litra
0.5 opakowania
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na grubą kostkę. Zmieszaj w garnku kawałki mięsa, surową soczewicę, przyprawę garam masala, sproszkowane chili oraz Przyprawę do gyrosa Knorr. Dodaj szklankę wody, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Krok 2
Poczekaj, aż mięso nieco ostygnie, a następnie dokładnie je zmiel. Jajo wbij do miseczki i roztrzep na pomocą kuchennej rózgi lub widelca, papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do mięsnej masy drobno posiekane chili i drobno posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj.

Krok 3
Następnie uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.

Krok 4
Maczaj kotlety w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Kebab kofta serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie Ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofta kebab
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź kofta kebab, czyli oryginalne danie z mięsa i soczewicy. Do jego przygotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe.
Dla kogo?
Kebab kofta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej oraz zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych. W tym przepisie nie ma miejsca na nudę!
Na jaką okazję?
Kiedy serwować kebab kofta? Przepis jest tak prosty, że kofta kebab możesz potraktować jako danie obiadowe lub na kolację. Podaj je swoim gościom, jeśli tak jak Ty, lubią kulinarne eksperymenty.
Czy wiesz, że?
Odpowiedni aromat i smak kofta kebab zyska dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny groszek zrównoważy smak całości.
Dla urozmaicenia:
Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!