Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 litra
0.5 opakowania
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj w garnku mięso, soczewicę, garam masalę, sproszkowane chili oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda wsiąknie. Poczekaj aż mięso ostygnie, a następnie je zmiel.
Krok 3
Teraz dodaj do niego drobno siekane chili i cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj. Uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.
Krok 4
Maczaj je w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Danie serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shaami kabab
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotowania shaami można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe. Odpowiedni aromat i smak uzyska ono dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Do garnka z mielonym mięsem i soczewicą (nie musisz jej wcześniej przygotowywać, ponieważ zmięknie podczas gotowania razem z innymi składnikami) dodaj przyprawy. Nie zapomnij o garam masali i sproszkowanym chili. Gotuj z dodatkiem wody do momentu, kiedy wywar wsiąknie w mięso. Zmiel je, aby utworzyło masę, z której łatwiej będzie uformować kotleciki. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny w smaku groszek zrównoważy smak całości. Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!