Shaami kabab przepis – Zobacz na przepisy.pl

Shaami kabab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

380 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 litra

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj w garnku mięso, soczewicę, garam masalę, sproszkowane chili oraz przyprawę Knorr.

Shaami kabab - Krok 1

Krok 2

Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda wsiąknie. Poczekaj aż mięso ostygnie, a następnie je zmiel.

Shaami kabab - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj do niego drobno siekane chili i cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj. Uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.

Shaami kabab - Krok 3

Krok 4

Maczaj je w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Danie serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.

Shaami kabab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

24

Opinie o przepisie

  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 12.02.2016

    Soczewica przy gotowaniu tak się rozpada, że już nie ma co mielić . Wczoraj robiłem Shami Kabab z wieprzowiny przepis na blogu http://indyjskiecurry.blogspot.com/ Podałem też przepis na Kabab z baraniny, ale to mięso trzeba wcześniej ugotować i dopiero zmielić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 11.02.2016

    Poprosze z dowozem;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak , 11.02.2016

    A Wy Dziewczyny tylko o "źarciu".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kałowski

    Stanisław Kałowski , 11.02.2016

    Dobre sobie,a realizujecie zamówienie on line?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek , 11.02.2016

    A tak to jak smakuje jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wawrzyniak

    Jerzy Wawrzyniak , 11.02.2016

    Wspaniałe i proste przepisy, łatwe do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kantek

    Adam Kantek , 11.02.2016

    W sumie nie wiem czy lubię, ale wygląda to apetycznie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gradys

    Halina Gradys , 11.02.2016

    to do której mam się wprosić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Glapa

    Halina Glapa , 11.02.2016

    Lubię to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Suzanna Ghaffari

    Suzanna Ghaffari , 11.02.2016

    To jakas obsesja !! No to lepiej nie ryzykowac bo niewiadomo co moze z tego byc; lepiej nigdy nie wychodzic dalej niz schabowy z kapusta....Tak bezpieczniej...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Jas

    Lukasz Jas , 11.02.2016

    Trzeba zmielic chyba po to aby soczewica polaczyla sie z miesem w jedna calosc :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Suchecka

    Małgorzata Suchecka , 11.02.2016

    czy takie pysznosci robisz swojej rodzince/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisiek Mrągowski

    Zdzisiek Mrągowski , 11.02.2016

    Wyglądają smakowicie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 11.02.2016

    Na obrazkach jest już zmielone mięso, to po co je drugi raz mielić? Jest indyjska przyprawa do Shami Kabab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki , 11.02.2016

    Takie mielone nielegalnego pobytu na naszych stolach czynne cala dobe w centrum kazdego wiekszego miasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Janik

    Lucyna Janik , 11.02.2016

    Ja też chcę chodzić! Mam ogromną prośbę do wszystkich Państwa o udostępnianie lub wsparcie zbiórki mojej ciężko chorej córeczki. https://pomagam.pl/gabrysiajanik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 11.02.2016

    Lubimy takie podróże :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kostrzewa

    Włodzimierz Kostrzewa , 11.02.2016

    Kojarzy się z uchodźcami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowie zaczyna się od jedzenia

    Zdrowie zaczyna się od jedzenia , 11.02.2016

    pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Mazur

    Bogumiła Mazur , 11.02.2016

    Tez jest to dla mnie dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.02.2016

    Ewa, dziękujemy za czujność! :) Przepis już poprawiliśmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka , 11.02.2016

    Nie rozumiem tego-po ugotowaniu kotletów jeszcze raz je zmielić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Prokop

    Ewa Prokop , 11.02.2016

    W przepisie jest błąd - powinien być najpierw krok 3 a potem 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ba

    Katarzyna Ba , 11.02.2016

    Chyba jest bład wymieszany KROK 3 Z 2 ? Nie powinno byc na odwrót ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shaami kababShaami kabab

Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotowania shaami można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe. Odpowiedni aromat i smak uzyska ono dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Do garnka z mielonym mięsem i soczewicą (nie musisz jej wcześniej przygotowywać, ponieważ zmięknie podczas gotowania razem z innymi składnikami) dodaj przyprawy. Nie zapomnij o garam masali i sproszkowanym chili. Gotuj z dodatkiem wody do momentu, kiedy wywar wsiąknie w mięso. Zmiel je, aby utworzyło masę, z której łatwiej będzie uformować kotleciki. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny w smaku groszek zrównoważy smak całości. Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!