
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 litra
0.5 opakowania
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj w garnku mięso, soczewicę, garam masalę, sproszkowane chili oraz przyprawę Knorr.
Krok 2
Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda wsiąknie. Poczekaj aż mięso ostygnie, a następnie je zmiel.
Krok 3
Teraz dodaj do niego drobno siekane chili i cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj. Uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.
Krok 4
Maczaj je w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Danie serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shaami kabab
Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotowania shaami można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe. Odpowiedni aromat i smak uzyska ono dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Do garnka z mielonym mięsem i soczewicą (nie musisz jej wcześniej przygotowywać, ponieważ zmięknie podczas gotowania razem z innymi składnikami) dodaj przyprawy. Nie zapomnij o garam masali i sproszkowanym chili. Gotuj z dodatkiem wody do momentu, kiedy wywar wsiąknie w mięso. Zmiel je, aby utworzyło masę, z której łatwiej będzie uformować kotleciki. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny w smaku groszek zrównoważy smak całości. Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!