Shaami kabab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

375 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

645 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 litra

0.5 opakowania

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj w garnku mięso, soczewicę, garam masalę, sproszkowane chili oraz przyprawę Knorr.

Shaami kabab - Krok 1

Krok 2

Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu przez niecały kwadrans, aż cała woda wsiąknie. Poczekaj aż mięso ostygnie, a następnie je zmiel.

Shaami kabab - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj do niego drobno siekane chili i cebulę oraz odcedzony groszek. Wymieszaj. Uformuj z mięsa płaskie kotlety o grubości około centymetra.

Shaami kabab - Krok 3

Krok 4

Maczaj je w roztrzepanym jajku, a następnie smaż na oleju. Danie serwuj z jogurtem naturalnym. Możesz do niego dodać drobno skrojonego zielonego ogórka.

Shaami kabab - Krok 4
24

Opinie o przepisie

  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh, 12.02.2016

    Soczewica przy gotowaniu tak się rozpada, że już nie ma co mielić . Wczoraj robiłem Shami Kabab z wieprzowiny przepis na blogu http://indyjskiecurry.blogspot.com/ Podałem też przepis na Kabab z baraniny, ale to mięso trzeba wcześniej ugotować i dopiero zmielić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska, 11.02.2016

    Poprosze z dowozem;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak, 11.02.2016

    A Wy Dziewczyny tylko o "źarciu".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kałowski

    Stanisław Kałowski, 11.02.2016

    Dobre sobie,a realizujecie zamówienie on line?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kaczmarek

    Roman Kaczmarek, 11.02.2016

    A tak to jak smakuje jak wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wawrzyniak

    Jerzy Wawrzyniak, 11.02.2016

    Wspaniałe i proste przepisy, łatwe do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kantek

    Adam Kantek, 11.02.2016

    W sumie nie wiem czy lubię, ale wygląda to apetycznie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gradys

    Halina Gradys, 11.02.2016

    to do której mam się wprosić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Glapa

    Halina Glapa, 11.02.2016

    Lubię to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Suzanna Ghaffari

    Suzanna Ghaffari, 11.02.2016

    To jakas obsesja !! No to lepiej nie ryzykowac bo niewiadomo co moze z tego byc; lepiej nigdy nie wychodzic dalej niz schabowy z kapusta....Tak bezpieczniej...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Jas

    Lukasz Jas, 11.02.2016

    Trzeba zmielic chyba po to aby soczewica polaczyla sie z miesem w jedna calosc :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Suchecka

    Małgorzata Suchecka, 11.02.2016

    czy takie pysznosci robisz swojej rodzince/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisiek Mrągowski

    Zdzisiek Mrągowski, 11.02.2016

    Wyglądają smakowicie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh, 11.02.2016

    Na obrazkach jest już zmielone mięso, to po co je drugi raz mielić? Jest indyjska przyprawa do Shami Kabab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki, 11.02.2016

    Takie mielone nielegalnego pobytu na naszych stolach czynne cala dobe w centrum kazdego wiekszego miasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Janik

    Lucyna Janik, 11.02.2016

    Ja też chcę chodzić! Mam ogromną prośbę do wszystkich Państwa o udostępnianie lub wsparcie zbiórki mojej ciężko chorej córeczki. https://pomagam.pl/gabrysiajanik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass, 11.02.2016

    Lubimy takie podróże :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Kostrzewa

    Włodzimierz Kostrzewa, 11.02.2016

    Kojarzy się z uchodźcami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowie zaczyna się od jedzenia

    Zdrowie zaczyna się od jedzenia, 11.02.2016

    pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Mazur

    Bogumiła Mazur, 11.02.2016

    Tez jest to dla mnie dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.02.2016

    Ewa, dziękujemy za czujność! :) Przepis już poprawiliśmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka, 11.02.2016

    Nie rozumiem tego-po ugotowaniu kotletów jeszcze raz je zmielić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Prokop

    Ewa Prokop, 11.02.2016

    W przepisie jest błąd - powinien być najpierw krok 3 a potem 2.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ba

    Katarzyna Ba, 11.02.2016

    Chyba jest bład wymieszany KROK 3 Z 2 ? Nie powinno byc na odwrót ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shaami kabab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shaami kababShaami kabab

Rozsmakuj się w wywodzącej się z Indii kuchni i przyrządź danie z mięsa i soczewicy. Do przygotowania shaami można użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się drób, jagnięcina lub baranina, ale możesz wykorzystać także mięso wołowe. Odpowiedni aromat i smak uzyska ono dzięki dodatkowi specjalnych przypraw. Do garnka z mielonym mięsem i soczewicą (nie musisz jej wcześniej przygotowywać, ponieważ zmięknie podczas gotowania razem z innymi składnikami) dodaj przyprawy. Nie zapomnij o garam masali i sproszkowanym chili. Gotuj z dodatkiem wody do momentu, kiedy wywar wsiąknie w mięso. Zmiel je, aby utworzyło masę, z której łatwiej będzie uformować kotleciki. Żeby uzyskać odpowiednią wyrazistość dania, dodaj drobno posiekaną cebulę i chili. Delikatny w smaku groszek zrównoważy smak całości. Uformowane kotleciki obtoczone w jajku są gotowe do smażenia. Jako dodatek do dania podaj jogurt naturalny. Shaami kabab serwuj także z ryżem lub ogórkiem. Spróbuj przy najbliższej okazji!