Spaghetti bolognese z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

666 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

400 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mielone mięso wymieszaj z Przyprawą do mięsa Knorr, a następnie uformuj z niego małe kulki.

Spaghetti bolognese z klopsikami - Krok 1

Krok 2

Kulki oprósz delikatnie mąką pszenną i obsmaż na patelni.

Spaghetti bolognese z klopsikami - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekany czosnek i chilli. Smaż chwilę do momentu, aż czosnek zacznie delikatnie zmieniać kolor. Dodaj pomidory z puszki i pokrojone oliwki oraz opakowanie przyprawy do wieprzowiny - doprawi on sos do smaku oraz nada odpowiedniej konsystencji.

Spaghetti bolognese z klopsikami - Krok 3

Krok 4

Sos gotuj chwilę aż zgęstnieje, dodaj posiekaną natkę pietruszki i makaron.

Spaghetti bolognese z klopsikami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany makaron podawaj posypany parmezanem lub innym tartym serem.

16

Opinie o przepisie

  • Hanna

    Hanna , 10.02.2018

    Przepis jest świetny:) pychotka i polecam ♥

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki, 23.08.2016

    Robie takie danie dość często i na rożny sposób .Bardzo dobre ze świeża chrupiąca bagietka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Parobczyk

    Maja Parobczyk, 16.08.2016

    coś cudownego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kukulka

    Katarzyna Kukulka, 12.08.2016

    mega poezja dla podniebienia☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kukulka

    Katarzyna Kukulka, 12.08.2016

    mega poezja dla poniebienia☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Myszke

    Martyna Myszke, 09.08.2016

    Pierwszy zapłaciłbyś tę karę. Popraw swoją interpunkcję zanim weźmiesz się za ortografię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Wystrach

    Bartosz Wystrach, 09.08.2016

    Sugeruję spróbować zrobić i spróbować oryginał, bolognese nie istnieje bez wina, selera naciowego, boczku, mleka! To coś to nawet nie można nazwać wersją bolognese, do tego w tym tzw przepisie o zgrozo gotowce knorra i mięso wieprzowe, masakra i to upubliczniona......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Wystrach

    Bartosz Wystrach, 09.08.2016

    Jak nie widzisz? To tak jakby napisać ból przez "u". Ło matko powinny być kary za publikowanie takich pierdół.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka, 09.08.2016

    Długo nie jadłam czegoś tak dobrego. REWELACJA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jankowski

    Adam Jankowski, 09.08.2016

    Na to wziąłem moją byłą kobietę- kolacja przy świecach i spaghetti, dobre wino a potem...proszę się domyśleć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Myszke

    Martyna Myszke, 09.08.2016

    Czepiasz się. . Ja od lat robię spaghetti z bolognese i nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Chodzi jedynie kształt makaronu (choć i tak nic mi się z nim nie dzieje, absolutnie bolognese nie jest dla niego za ciężkie). Żaden Włoch mi do talerza nie zagląda. Co jest złego w tych wariacjach (jak je nazywasz)? To, że ktoś wprowadza zmiany, przekształca przepis po swojemu? Jak mu smakuje, to czemu miałby tego nie robić? I tak, jest to również wersja bolognese.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Ruda

    Anka Ruda, 09.08.2016

    Bolognese nie podaje się ze spaghetti, nawet na tym zdjęciu jest z tagliatelle lub z papardelle, z klopsikami to już nie bolognese tylko jakaś wariacja z USA....Jak dla Włochów istotne jest aby dania takie bolognese, margheritta, carbonara były serwowane w oryginale świadczy fakt że co kilka lat robią akcję promująca te dania w oryginale. Spaghetti nie pasuje do bolognese ponieważ jest ono za ciężkie do tego makaronu a w przypadku klopsików to nie wiem czy tagliatelle nie jest za delikatne.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Czaj

    Bogdan Czaj, 09.08.2016

    Super dodałem szczyptę bazylii i oregano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka, 17.05.2016

    wiem że napewno posmakuje tą potrawa moim dzieciom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Piwnik

    Marcin Piwnik, 25.04.2016

    Przecież to klasyk włoskiej kuchni, stary jak spaghetti.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek, 09.04.2016

    Pyszne z naturalną chemią typu KNORR

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z klopsikamiSpaghetti bolognese z klopsikami

Spaghetti bolognese z tego przepisu jest świetną propozycją na obiad. Sekretem tego dania są odpowiednio doprawione mięsne klopsiki. Do ich przygotowania wykorzystaj miks rozdrobnionej wołowiny i wieprzowiny. Dodaj do niego mieszankę przypraw do mięsa mielonego, a później całość starannie wymieszaj. Następnie uformuj małe kulki i obtocz je w mące pszennej. Kotleciki podsmaż na patelni, następnie dodaj do nich drobno posiekany czosnek i chili. Wymienione składniki świetnie podkreślą smak mięsa. Kiedy już się zarumienią, na patelnię wrzuć również konserwowe pomidory pelati oraz zielone oliwki. Sos dopraw przyprawą szlachetną do wieprzowiny, a kiedy nabierze już właściwej konsystencji, również drobno posiekaną natką pietruszki. Na patelnię przełóż ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta makaron – najlepiej jeśli będzie półtwardy – i wszystko starannie wymieszaj, jednocześnie dbając o to, aby kotleciki się nie rozpadły. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.