Strudel ze szpinakiem i grzybami
NOWY PRZEPIS
średnie
0 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
50 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak. Cebule obierz i pokrój drobno. Grzyby pokrój w plasterki.
Krok 2
Na patelni w olejem podsmaż cebulę i grzyby. Jak będą rumiane dodaj szpinak. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż krótko. Odstaw na bok i dodaj pokruszony ser feta.
Krok 3
Rozłóż trzy płaty ciasta filo smarując je olejem. Następnie powtórz czynność z pozostałymi trzema płatami. Teraz nałóż jedną warstwę ciasta w połowie drugiego tak aby powstał szeroki prostokąt.
Krok 4
Nałóż na środku, wzdłuż szerszego boku, nadzienie. Skrop brzegi ciasta olejem i zwiń ciasno roladę. Przełóż ją na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Rozgrzej piec do 180 stopni. Piecz strudel przez 30 minut.
Krok 6
W rondelku wymieszaj 250ml wody z Fix Knorr. Gotuj 1 minutę. Upieczony strudel podawaj pokrojony na plastry z sosem pieczarkowym.

Dobra rada:
Możesz usmażyć więcej grzybów i część dodać do sosu. Danie podawaj również z świeżą sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Strudel ze szpinakiem i grzybami
Strudel serwować można nie tylko na słodko! Przekonaj się, że z wytrawnym nadzieniem też smakuje wyśmienicie. Podasz go na obiad czy na kolację? Przetestuj nasz przepis na strudel ze szpinakiem i grzybami. Będzie pasować zarówno do codziennego jadłospisu, jak i bardziej uroczystych okazji.
Dla kogo?
Ciasto filo od dawna cię intrygowało, ale do tej pory nie było odpowiedniego pretekstu, by poznać produkt od kuchni? Czas zmienić ten stan rzeczy z przepisem na strudel ze szpinakiem! W cienkie, ale chrupiące płaty ciasta zawiń aromatyczny farsz warzywno-grzybowy.
Na jaką okazję?
Domownicy z dużą radością powitają apetyczną roladę w porze obiadu. Niespodzianki w menu warto wprowadzać każdego dnia! Pamiętaj jednak, że wytrawnym strudlem z grzybami i szpinakiem możesz uraczyć gości także podczas proszonej kolacji.
Czy wiesz, że?
Ciasto filo na strudel wytrawny można porównać do bardziej popularnego w naszym kraju ciasta francuskiego. Jest to przysmak bardzo popularny na Bałkanach oraz w Turcji, z której pochodzi.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia farszu na strudel ze szpinakiem użyj najzwyklejszych pieczarek. Nadawać się będą także boczniaki, które nawet po obróbce termicznej zachowują swoją kruchą strukturę.