Świąteczny makowo-kokosowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

2 łyżki

5 dekagramów

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

masa makowa:

2 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

masa kokosowa:

20 dekagramów

6 sztuk

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, cukier, żółtka i proszek siekamy.

Krok 2

Amoniak mieszamy ze śmietaną i wlewamy do ciasta.

Krok 3

Wyrabiamy i dzielimy na 3 części.

Krok 4

Sparzony mak mielimy 3 razy, dodajemy składniki masy i mieszamy.

Krok 5

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy wiórki.

Krok 6

W formie układamy: ciasto białe, 1/2 masy makowej, 1/2 masy kokosowej, ciasto ciemne, 1/2 makowej, 1/2 masy kokosowej, ciasto białe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny makowo-kokosowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej