Szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

485

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 kilogram

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią i dodać proszek, cukier, cukier waniliowy, dodać jedno całe jajko i 2 żółtka.

Krok 2

Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 1/2 godz., po czym 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.

Krok 3

Jabłuszka obrać, wydrążyć gniazdka nasienne i bardzo cienko pokroić w plastry.

Krok 4

Do pokrojonych jabłek dodać 1/2 szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu posypać galaretką cytrynową.

Krok 5

Tak przygotowane jabłka wyłożyć na rozwałkowane ciasto lekko posypane kaszką manną.

Krok 6

Pozostałą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłuszka.

Krok 7

Jedno całe jajko rozmącić i posmarować górę ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej