Szarlotka królewska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.75 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, cukru, Kasi, proszku do pieczenia i żółtek szybko zagnieć kruche ciasto.

Krok 2

Wstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

2/3 porcji wyjmij, wylep nim spód i boki tortownicy, przykryj jabłkami.

Krok 4

Na wierzchu pokrusz resztę ciasta.

Krok 5

Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Ciepłą szarlotkę podawaj z lodami waniliowymi.

Krok 7

Jeśli oszczędzasz gardło, możesz udekorować ją kremem waniliowym (najlepiej kup gotowy w proszku), wtedy szarlotka musi być zimna. Jednak nawet bez tych dekoracyjnych dodatków Szarlotka jest wyjątkowo apetyczna!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej