Szarlotka wyśmienita

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij
Szarlotka wyśmienita

Składniki

ciasto:

4 łyżki

1 sztuka

3 szklanki

2 łyżeczki

3 łyżki

4 sztuki

nadzienie:

2 kilogramy

1 łyżeczka

2 opakowania

wierzch:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto szybko zagnieść z podanych składników. Schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę (ja zostawiam na całą noc).

Krok 2

Podzielić na 2 części, pierwszą rozwałkować i wyłożyć spód blaszki.

Krok 3

Jabłka obrać, pokroić, przesmażyć z cukrem i ostudzić.

Krok 4

Do zimnej masy dodać kisiel i cynamon. Wymieszać, wyłożyć na ciasto.

Krok 5

Drugą część rozwałkować i położyć na jabłkach.

Krok 6

Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać cukrem.

Krok 7

Podczas pieczenia utworzy się chrupiąca skórka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej