szarlotka z budyniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

1.5 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 kilogram

null gramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyrabiamy kruche ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę, a na nią schłodzoną Kasię i siekamy nożem.

Krok 2

Następnie dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i aromat. Siekamy to wszystko nożem, a na samym końcu szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi ciepła rąk).

Krok 3

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na blachę, drugą wkładamy do woreczka i wszystko wędruje do lodówki na ok. 45 minut.

Krok 4

Drugą część warto włożyć do zamrażarki, aby było później łatwo ją zetrzeć a tarce na dużych oczkach.

Krok 5

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka oraz gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.

Krok 6

Wyjmujemy ciasto na blaszce z lodówki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok. 10 minut (samo!) w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st.

Krok 7

Następnie wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy na nie kolejno: Warstewkę powidła, jabłka z cynamonem i rodzynkami, a na to budyń i ścieramy na tarce drugą część ciasta.

Krok 8

Następnie wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 200 St. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • szarlotka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej