Tarta - ulubione jesienne ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

463 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

185 gramów

3 sztuki

1 łyżka

nadzienie:

1 puszka

1

wierzch:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Kasię posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Dodać żółtka oraz śmietanę.

Krok 4

Wyrobić ciasto.

Krok 5

Podzielić na dwie porcje i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. (Ja zazwyczaj trzymam je w lodówce ok. 90 min.).

Krok 6

Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na dwa okrągłe placki.

Krok 7

Jednym wykładamy dobrze wytłuszczoną foremkę i nakłuwamy widelcem.

Krok 8

Spód musimy troszeczkę podpiec (dosłownie kilka minut).

Krok 9

Na podpieczony spód wykładamy jabłka lub inne owoce.

Krok 10

Na to wykładamy wierzch i docinamy.

Krok 11

Jeśli ktoś woli, może drugą część ciasta po prostu zetrzeć na tarce na owoce.

Krok 12

Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta - ulubione jesienne ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej