Tarta z mascarpone i owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

573

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruchy spód: Mąkę i cukier puder mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę Kasię i siekamy nożem na drobno.Dodajemy 2 żółtka i zagniatamy ciasto do momentu połączenia się składników. Formujemy w kulę,zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 h.

Krok 2

Formę do tarty smarujemy lekko margaryną Kasią. Wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przenosimy do foremki. Dociskamy ciasto do brzegów i ucinamy wystające fragmenty.

Krok 3

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200°C). Pieczemy kolo 25 min. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Krok 4

Krem: Ubijamy śmietankę na sztywno pod koniec dodając cukier puder.

Krok 5

Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy do połącznia.

Krok 6

Wykładamy krem na zimny kruchy spód, dekorujemy wybranymi owocami.

Krok 7

Ciasto przechowujemy w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z mascarpone i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej