Tarta z musem jeżynowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

270 gramów

100 gramów

3 sztuki

300 gramów

5 łyżek

150 gramów

350 mililitrów

3 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę łączymy z cukrem i łączymy z Kasią, aż do powstania drobnej kruszonki. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić dodajemy łyżkę śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25-27 cm. Spód nakłuwamy widelcem.

Krok 2

Na cieście układamy folię aluminiową (tak aby zakryła też boki) i wysypujemy specjalne kulki obciążające do pieczenia, fasolę, groch lub ewentualnie ryż. Ciasto pieczemy początkowo w 200 stopniach przez 10 minut a następnie zdejmujemy folię i pieczemy ciasto kolejne 20 - 25 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Spód odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy aby przestygła do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu należy ją przemieszać, aby nie osadzała się na spodzie szklanki.

Krok 4

Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem.

Krok 5

Jeżyny łączymy z cukrem, przestudzoną żelatyną oraz serkiem i miksujemy blenderem. Masę jeżynową powoli wlewamy do śmietany i miksujemy na średnich obrotach do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę o równomiernym kolorze. Masę śmietanowo-jeżynową wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 minut, aby odrobinę stężała a następnie wykładamy ją na ciasto.

Krok 6

Tartę dekorujemy jeżynami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z musem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owocowa tarta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej