Tarta z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1

1 sztuka

200 gramów

4 sztuki

3 łyżeczki

150

1 pęczek

100 gramów

20

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, 1 jajka, 100 g masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto. Gotowe odłóż do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Umyte pieczarki pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie, dodaj pieczarki i smaż 10 min. Dopraw do smaku.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj i ułóż w natłuszczonej formie na tartę. Ponakłuwaj widelcem i włóż na 10 minut do lodówki.

Krok 4

Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - zapiekaj 10 minut. Po wyjęciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponownie zapiecz przez chwilę.

Krok 5

Wyjmij, nałóż i rozprowadź równo farsz. Śmietanę wymieszaj rózgą z jajkami - dodaj pieprz oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr a następnie zalej masą tartę i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika - piecz ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z pieczarkamiTarta z pieczarkami

Kruche ciasto połączone z pikantnym grzybowym nadzieniem i śmietanową zalewą, czyli pyszna tarta z pieczarkami. Potrawę serwuje się na samodzielnie przyrządzonym spodzie. Ciasto trzeba zrobić wcześniej i odłożyć na jakiś czas do lodówki. Na farsz składają się pokrojone w plasterki pieczarki, które łączy się z zeszkloną na oliwie cebulą i dusi przez chwilę, doprawiając do smaku. Aby nadzienie do tarty było wyraziste, dodaje się do niego na przykład: oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, pieprz ziołowy, a także ciemny sos sojowy. Możesz je też urozmaicić czerwoną papryką lub porem. Danie posypuje się na koniec startym serem żółtym, który po upieczeniu jest ciągnący i podkreśla smak całości. Podając tartę na stół, udekoruj ją świeżymi ziołami i serwuj z łyżką kwaśnej śmietany z boku lub sosem czosnkowym. Do tego rodzaju dań sprawdzą się dodatki ze świeżych warzyw. Dołącz więc do tarty sałatkę z roszponki lub rukoli, z ogórkiem szklarniowym, pomidorami, oliwkami i sosem musztardowym. Jeśli masz ochotę na tartę z pieczarkami, zapoznaj się z przepisem.