
Składniki
300 gramów
1
1 sztuka
200 gramów
4 sztuki
3 łyżeczki
150
1 pęczek
100 gramów
20
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, 1 jajka, 100 g masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto. Gotowe odłóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Umyte pieczarki pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie, dodaj pieczarki i smaż 10 min. Dopraw do smaku.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj i ułóż w natłuszczonej formie na tartę. Ponakłuwaj widelcem i włóż na 10 minut do lodówki.
Krok 4
Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - zapiekaj 10 minut. Po wyjęciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponownie zapiecz przez chwilę.
Krok 5
Wyjmij, nałóż i rozprowadź równo farsz. Śmietanę wymieszaj rózgą z jajkami - dodaj pieprz oraz pokruszoną Mini kostkę Knorr a następnie zalej masą tartę i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika - piecz ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z pieczarkami
Kruche ciasto połączone z pikantnym grzybowym nadzieniem i śmietanową zalewą, czyli pyszna tarta z pieczarkami. Potrawę serwuje się na samodzielnie przyrządzonym spodzie. Ciasto trzeba zrobić wcześniej i odłożyć na jakiś czas do lodówki. Na farsz składają się pokrojone w plasterki pieczarki, które łączy się z zeszkloną na oliwie cebulą i dusi przez chwilę, doprawiając do smaku. Aby nadzienie do tarty było wyraziste, dodaje się do niego na przykład: oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, pieprz ziołowy, a także ciemny sos sojowy. Możesz je też urozmaicić czerwoną papryką lub porem. Danie posypuje się na koniec startym serem żółtym, który po upieczeniu jest ciągnący i podkreśla smak całości. Podając tartę na stół, udekoruj ją świeżymi ziołami i serwuj z łyżką kwaśnej śmietany z boku lub sosem czosnkowym. Do tego rodzaju dań sprawdzą się dodatki ze świeżych warzyw. Dołącz więc do tarty sałatkę z roszponki lub rukoli, z ogórkiem szklarniowym, pomidorami, oliwkami i sosem musztardowym. Jeśli masz ochotę na tartę z pieczarkami, zapoznaj się z przepisem.