Tort

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

44

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

4 łyżki

0.5 litra

1 sztuka

0.5 kilograma

1

0.5 kilograma

4 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę rozpuścić z częścią zimnego mleka.

Krok 2

Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać mąkę z mlekiem, mieszając cały czas, aby masa się nie przypaliła.

Krok 3

Tak powstały kleik po wystygnięciu połączyć z utartą uprzednio Kasią i dodać wyciśniętą cytrynę, startą skórkę i szczyptę soli.

Krok 4

Tortownicę wyłożyć pergaminem, wsypać lekko pokruszone orzechy i rodzynki tak, aby przykrywały całe dno.

Krok 5

Na to wyłożyć połowę kremu, następnie truskawki - jedna obok drugiej.

Krok 6

Na to wyłożyć drugą połowę kremu.

Krok 7

Biszkopty maczać w zimnym mleku i wtykać w masę dosyć gęsto, aż podniesie się do krawędzi tortownicy.

Krok 8

Tort wstawić do lodówki, aż stwardnieje.

Krok 9

Wyłożyć z tortownicy na talerz do góry dnem, zdjąć papier.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TortTort

Do przygotowania tortu możesz wykorzystać zarówno ciasto biszkoptowe, jak i kruche. Bardzo często nasącza się je ponczem lub lekkim syropem z dodatkiem aromatów (na przykład pomarańczowego czy waniliowego). Równie dużą popularnością cieszą się torty bezowe. Masę takiego tortu może stanowić konfitura, dżem, bita śmietana, jak i specjalne masy i kremy – owocowe, czekoladowe, marcepanowe czy sernikowe. Wierzch tortu pokrywa się resztą masy, lukrem lub polewą. Jako elementy dekoracyjne możesz wykorzystać czekoladowe listki, kawowe ziarna, świeże lub kandyzowane owoce, galaretki, krokant, bakalie, posypki czy masy przeciskane przez rękaw cukierniczy. Tort ma przeważnie okrągły kształt, jednak równie dobrze prezentować się będzie w prostokątnej formie. Jeśli przygotowujesz tort na urodziny, zadbaj o odpowiednią formę podania. Dowiedz się, co solenizant lubi najbardziej – czy woli ciasta ze świeżymi owcami, czy np. z orzechami i czekoladą. Przygotowując tort dla dziecka, nie zapomnij o dekoracji, np. lukrowymi postaciami z bajek, galaretkami lub kolorowymi posypkami. Niech przyrządzony wypiek będzie smaczny i wyjątkowy.