Tort

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

384

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

12 sztuk

1.5 szklanki

2.5 szklanki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 litr

2 opakowania

2 opakowania

2 opakowania

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopty. Biszkopt jasny: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C.

Krok 2

Biszkopt kakaowy przygotować tak samo, a na końcu wymieszać z kakao.

Krok 3

Wystudzić. Jasny biszkopt przekroić na pół. W jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie.

Krok 4

Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.

Krok 5

Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i zastygnięte pokroić w kostkę.

Krok 6

Na mleku ugotować budynie i ostudzić. Każdy zmiksować z Kasią.

Krok 7

Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej, reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa.

Krok 8

Udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TortTort

Szukasz inspiracji na urodzinowy tort? Wypróbuj wypieku na biszkoptowych blatach, przełożonego masą jabłkową, kremem budyniowym i galaretką. Przygotuj dwa biszkopty: jasny i kakaowy. Dobrym pomysłem będzie użycie spodów – makowych, orzechowych lub cytrynowych. Jeśli lubisz klasyczne wypieki, pozostań przy jasnych ciastach. Dokładnie ubij białka i bardzo ostrożnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Delikatne łączenie składników to podstawa udanego biszkoptu. Kiedy umieścisz go w piekarniku, zacznij przygotowywać masę i kremy. Najpierw upraż jabłka i przygotuj z nich masę. Kiedy będzie się chłodziła, przygotuj galaretki, a następnie odstaw je do stężenia. Nadają się wszystkie smaki i kolory, wybierz więc takie, które lubisz najbardziej. Na koniec zrób kremy budyniowe. Zanim zaczniesz przekładać tort, sprawdź, czy wszystkie jego składniki są dokładnie ostudzone. Zostaw nieco kremu budyniowego do udekorowania tortu albo przygotuj dodatkowo ulubioną polewę. Udekoruj według uznania, np. bezami i kawałkami galaretki.