Tort Ajerkoniakowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

krem:

100 gramów

0.5 szklanki

0.5 litra

0.5 litra

2 opakowania

8 łyżeczek

dekoracja:

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany bardzo delikatnie mieszając. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp. 200 st. 20 min.

Krok 3

Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół. Ja miałam dwa rodzaje rurek: jedno opakowanie w mlecznej czekoladzie drugie w deserowej i wykładałam rurki naprzemiennie.

Krok 4

KREM: Miękką Kasię zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami.

Krok 5

Dodawać do masy maślano-ajerkoniakowej i wymieszać. 6 łyżeczek żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.

Krok 6

Żelatynę trzeba bardzo dokładnie wymieszać, bo inaczej zostaną nieładnie wyglądające kropki.

Krok 7

Miksując krem dodawać żelatynę. Krem wylać na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężał. Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny przygotować tak samo jak powyżej i zmiksować z pozostałymi 150 ml ajerkoniaku.

Krok 8

Wylać na wierzch ciasta, udekorować jak kto chce i ponownie wstawić całość do lodówki. Tortownica nie może być większa niż średnica 26 cm, bo na taką starczają 2 opakowania rurek. Do mniejszej z kolei nie mieści się cały krem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej