Tort czarnolas

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

250 gramów

12 sztuk

2 łyżki

50 mililitrów

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

150 gramów

250 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru.

Krok 2

Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę, kakao i stopioną Kasię. Wymieszać z ubitą pianą.

Krok 3

Przełożyć do tortownicy posmarowanej Kasią i obsypanej mąką.

Krok 4

Piec 40 min. w temp. 180'C.

Krok 5

Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 4 blaty i skropić wiśniówką.

Krok 6

Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować i zagotować z cukrem (100g) i cynamonem.

Krok 7

Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Śmietankę ubić z 50 g cukru pudru.

Krok 8

Do tortownicy włożyć jeden blat i posmarować konfiturami.

Krok 9

Przykryć drugim blatem, rozłożyć ciepłe wiśnie i przykryć trzecim blatem.

Krok 10

Rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć czwartym blatem.

Krok 11

Wierzch posmarować resztą śmietanki.

Krok 12

Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na szklany blat.

Krok 13

Gdy zastygnie, odciąć szpachelką od blatu tak, aby powstały poskręcane wióra.

Krok 14

Przybrać tort wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czarnolas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej