Tort pomarańczowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

150 gramów

120 gramów

250 mililitrów

1 opakowanie

250 mililitrów

3 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem do białości ok 10-15 minut. Masa powinna się wyraźnie powiększyć. Mąkę przesiać przez sitko i wmieszać w ciasto.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią, wysypać kaszką manną. Wlać ciasto. Piec ok 50 min w 170 st. C. Biszkopt ostudzić.

Krok 3

W międzyczasie zrobić budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

Krok 4

Ubić kremówkę z około połową cukru.

Krok 5

Jedną pomarańczę pokroić w kostkę i podsmażyć na karmelizowanym cukrze.

Krok 6

Drugą pokroić w talarki i również skarmelizować na cukrze.

Krok 7

Trzecią wycisnąć, a sok zastosować do nasączenia przeciętego na pół biszkoptu.

Krok 8

Na spód położyć pomarańcze w kostce, na nie warstwę budyniu, a na to większą część bitej śmietany.

Krok 9

Na wszystko nałożyć górny blat.

Krok 10

Górę i boki nasmarować pozostałą śmietaną.

Krok 11

Boki można obsypać okruchami pozostałymi z obcięcia biszkoptu, orzechami itd. Górę ozdobić plastrami karmelizowanej pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej