TORT TIRAMISU

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

20 dekagramów

15 dekagramów

7.5 dekagrama

1 łyżeczka

10 gramów

175 mililitrów

50 mililitrów

375 mililitrów

300 mililitrów

krem:

7 dekagramów

75 dekagramów

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijać jajka, dodając po łyżce cukru pudru.

Krok 2

Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej ciągle ubijając.

Krok 3

Dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm natłuścić Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 4

Do każdej z nich wlać połowę ciasta i upiec 2 placki na złotobrązowy kolor.

Krok 5

Ostudzić, a następnie każdy placek przekroić poziomo na 2 części.

Krok 6

Do miski wsypać kawę, zalać wrzątkiem, potem wlać wino i likier, a następnie wszystko ostudzić.

Krok 7

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do tego serek mascarpone i 175 ml chłodnej mieszanki kawowej. Całość delikatnie wymieszać.

Krok 8

W pozostałej mieszance kawowej nasączyć każdy placek, posmarować łyżką serowego kremu i układać tak aż wszystkie warstwy będą nasączone kawą i pokryte kremem.

Krok 9

Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować resztę kremu i obsypać całość migdałami.

Krok 10

Schłodzić przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Deser z winogronami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej