TORT TIRAMISU

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

175 mililitrów

7.5 dekagrama

10 gramów

50 mililitrów

15 dekagramów

1 łyżeczka

300 mililitrów

7 dekagramów

6 sztuk

375 mililitrów

krem:

40 dekagramów

75 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubijać jajka, dodając po łyżce cukru pudru.

Krok 2

Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej ciągle ubijając.

Krok 3

Dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm natłuścić Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 4

Do każdej z nich wlać połowę ciasta i upiec 2 placki na złotobrązowy kolor.

Krok 5

Ostudzić, a następnie każdy placek przekroić poziomo na 2 części.

Krok 6

Do miski wsypać kawę, zalać wrzątkiem, potem wlać wino i likier, a następnie wszystko ostudzić.

Krok 7

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do tego serek mascarpone i 175 ml chłodnej mieszanki kawowej. Całość delikatnie wymieszać.

Krok 8

W pozostałej mieszance kawowej nasączyć każdy placek, posmarować łyżką serowego kremu i układać tak aż wszystkie warstwy będą nasączone kawą i pokryte kremem.

Krok 9

Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować resztę kremu i obsypać całość migdałami.

Krok 10

Schłodzić przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej