Tradycyjny keks świąteczny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

3 sztuki

1.5 łyżeczki

110 gramów

1 łyżka

100 gramów

0.5 szklanki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż.

Tradycyjny keks świąteczny  - Krok 1

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo po 1 żółtku. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę, wymieszaj szpatułką.

Tradycyjny keks świąteczny  - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę.

Tradycyjny keks świąteczny  - Krok 3

Krok 4

Mieszankę keksową i płatki migdałów wymieszaj w osobnym naczyniu z 2 łyżkami mąki.

Tradycyjny keks świąteczny  - Krok 4

Krok 5

Masę wyłóż do keksówki (30 cm x 10 cm) wysmarowanej Kasią i oprószoną mąką pszenną. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).

Tradycyjny keks świąteczny  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny keks świąteczny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny keks świąteczny Tradycyjny keks świąteczny

Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych, słodkich wypieków? My zdecydowanie nie! Jednym z tych najbardziej popularnych jest keks. Najpierw przygotowywany przez nasze babcie, a później mamy. Teraz czas na Ciebie!

Dla kogo?

Dla nielubiących spędzać zbyt wiele czasu w kuchni – pieczenie klasycznego keksa świątecznego zajmuje zaledwie 15 minut. W momencie, gdy się piecze, równie dobrze możesz robić coś innego.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje – na święta! Po co jednak się ograniczać? Masz ochotę na keksa? Upiecz go niezależnie od pory roku czy okazji.

Czy wiesz, że?

Wydawać by się mogło, że keks to polskie ciasto. Przywędrowało ono jednak do nas ze starożytnego Rzymu. Pieczono je już wtedy, a w zachowanych przepisach znaleźć można takie składniki jak granaty, rodzynki, miód czy orzechy piniowca.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjny keks polewamy lukrem. Dodatek skórki pomarańczowej nie tylko do masy, ale i w formie posypki do lukru sprawi, że ciasto nabierze soczystego, pomarańczowego koloru i smaku.