Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 kilogram

600 gramów

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

10 sztuk

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 2 cm na 2cm (oprócz słoniny lub boczku), oprósz przyprawą do mięs i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron. Smaż dopóki soki z mięsa zupełnie nie odparują. Dodaj rozdrobnioną cebulę i czosnek, całość smaż aż cebula się zeszkli. Wszystko zalej litrem wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstała pianę i dodaj przyprawy zawinięte w gazę (ziele angielskie liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu). Mięso duś pod przykryciem około 30 minut aż zrobi się miękkie.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 1

Krok 2

Usuń gazę z przyprawami. Wywar przestudź, dodaj pokrojone kawałki kajzerki lub inną czerstwą bułkę aby wchłonęły wywar.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 2

Krok 3

Całość zmiel dokładnie najlepiej dwukrotnie. Masę dopraw do smaku imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu do smaku. Dodaj jaja i dokładnie wszystko razem wymieszaj.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 3

Krok 4

Formę do pieczenia wyłóż plastrami słoniny i nałóż masę mięsną. Wierzch przykryj również plastrami słoniny.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: chrzan ze słoika przełóż na sitko i dokładnie odciśnij. Połącz z majonezem i śmietaną.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 5

Krok 6

Foremką z mięsem postukaj kilkakrotnie, aby masa równomiernie się ułożyła. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 120 minut. Upieczony pasztet serwuj z sosem majonezowo-chrzanowym.

Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Danuta Starczewska

    Danuta Starczewska

    Podaje bardzo dobry sos do pasztetu: 1 jogurt grecki,sloik zurawiny do mies,10 dkg zurawiny suszonej,2 lyzeczki chrzanu sol wedlug uznania.smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Szymański

    Tomasz Szymański

    sos nie powala

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowymTradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym

Dobry pasztet stanowi doskonałe urozmaicenie śniadania, kolacji, a także imprezowego menu, które stworzysz na wizytę gości. Jest alternatywą dla wędlin i pieczeni. Przygotowanie tradycyjnego pasztetu z sosem majonezowo-chrzanowym nie zajmie ci wcale tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać, a jest to wysiłek, który na pewno się opłaca. Do przyrządzenia pasztetu warto wykorzystać kilka rodzajów mięs, w tym podroby. Dzięki starannemu doborowi różnego rodzaju mięs otrzymasz nie tylko dobrą konsystencję pasztetu, ale także interesujący smak. Nie mniej ważne są przyprawy. Nie możesz zapomnieć o czosnku i gałce muszkatołowej, które wydobędą z tej potrawy wszystko, co najlepsze. Interesującą propozycją jest podanie pasztetu z sosem. Świetnie pasował będzie sos wykonany z majonezu i chrzanu. Aksamitna konsystencja i intensywny smak – oto, co wielbiciele dobrej kuchni lubią najbardziej.