Tradycyjny sernik:)

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

masa serowa:

1.5 kilograma

2 sztuki

8 sztuk

12 dekagramów

25 dekagramów

1 opakowanie

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta: Kasię wykładamy do rondelka, roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i, przesiewając przez sitko, stopniowo dodajemy do masy. Na koniec powoli wlewamy roztopioną Kasię i na dalej miksujemy.Przygotowanie masy serowej: Kasię roztapiamy i studzimy. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Naczynie z białkami wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym do białości. Dodajemy kilka kropli aromatu pomarańczowego, porcjami zmielony ser, przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Miksując, powoli wlewamy stopioną,, przestudzoną Kasię. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, wylewamy na masę serową,delikatnie mieszamy.Przygotowanie sernika: wykładamy ciastem spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzch wykładamy masę serową. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180° C. Po upieczeniu sernik pozostawiamy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny sernik:) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pleśniak z agrestem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej