Truskawki w słodkim biszkopcie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

463

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 kilograma

1 szklanka

2 łyżki

1 szklanka

5 sztuk

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka jaj utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa.

Krok 2

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.

Krok 3

Na pianę wlać delikatnie żółtko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Wszystko lekko wymieszać.

Krok 5

Wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.

Krok 6

Przestudzone ciasto podzielić na dwie części.

Krok 7

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut.

Krok 8

Ugotować budyń z połowy mleka (0,25 litra) i po wystygnięciu połączyć z Kasią.

Krok 9

Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu.

Krok 10

Przygotować szklankę przegotowanej, schłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny.

Krok 11

Połową wody nasączyć jedną część biszkoptu.

Krok 12

Następnie nasączony biszkopt posmarować kremem budyniowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.

Krok 13

Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć pozostałą wodą.

Krok 14

Na ciasto ułożyć truskawki i zalać lekko gęstniejącą galaretką

Krok 15

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawki w słodkim biszkopcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej