Walentynkowy torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

60

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

krem:

200 gramów

4 sztuki

0.5 opakowania

20 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubić pianę z białek, dodać ocet lub sok z cytryny i szczyptę soli i dobrze rozmiksować. Masa białkowa powinna być lśniąca i sztywna.

Krok 2

Żółtka, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce i dodać do ubitej przedtem piany.

Krok 3

Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Wylać do tortownicy posmarowanej najlepiej olejem i posypanej bułką tartą.

Krok 4

Pieczemy 30-40 minut, najlepiej pierwsze 15 min. w temp. 160 a później zwiększyć do 180 C.

Krok 5

Krem: Kasię ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Krok 6

Do masy dodajemy zapach rumowy (jeżeli chcemy, żeby krem nie był taki ubity, możemy dodać trochę mleka) Lub jeśli ktoś nie jest przekonany do kremów domowej roboty, kupujemy w sklepie krem i w domu po dodaniu mleka i Kasi ucieramy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej