Ciasta bez pieczenia na herbatnikach i inne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta bez pieczenia

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta bez pieczeniaCiasta bez pieczenia

Jesteś smakoszem słodyczy, ale nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych wypieków? Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasto bez pieczenia. Na dobry początek polecamy serniki na zimno. Za ich spód mogą posłużyć gotowe, kupione biszkopciki. Wystarczy ułożyć je na spodzie tortownicy i przełożyć na nie masę serową. By ciasto dokładnie odchodziło od ścianek naczynia, wyłóż je wcześniej papierem do pieczenia. Masę do sernika przygotuj z utartego lub mielonego twarogu z cukrem. Ewentualnie zastąp go serkami homogenizowanymi. Sernik podawaj w sezonie letnim z dodatkiem świeżych owoców, a zimą z owocami z puszki lub ulubionymi konfiturami. Sprawdzą się dosłownie wszystkie smaki! Ciasto bez pieczenia urozmaici także galaretka na wierzchu lub rodzynki i orzechy w masie serowej. Z serników możesz stworzyć również atrakcyjne torty – także z dodatkiem owoców i galaretek. Jakie jeszcze ciasta bez pieczenia, poza sernikami, są pyszne i godne uwagi? Szczególnie polecamy słodkości na bazie kasz, np. deser jaglany z dodatkiem migdałów i owoców. Ugotowana, następnie zmielona oraz wymieszana z żelatyną, dodatkiem masła kokosowego oraz jogurtu kasza uzyska gładką i aksamitną konsystencję. Za spód takiego ciasta mogą posłużyć pokruszone i zmieszane z margaryną herbatniki. Całość udekoruj ulubionymi owocami – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz ciasta. Sprawdzą się truskawki, maliny, jagody, jeżyny, a nawet drobno posiekane lub starte jabłka. Deser będzie świetnie smakował także z wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów. Natomiast do przyrządzenia kokosowej pianki, przygotuj spód z herbatników. Dla urozmaicenia smaku, możesz dodać do niego kakao. Dzięki temu estetycznie skontrastuje się z białym kokosowym wierzchem. Do jego przyrządzenia potrzebujesz: jogurtu, cukru pudru, żelatyny i słodkiej śmietanki. Całość wraz ze spodem przełożona na blachę, powinna dobrze stężeć w chłodnej temperaturze. Na koniec warto przyozdobić ciasto wspomnianymi owocami lub posiekanymi orzechami. Szukasz ciekawej alternatywy ciasta bez pieczenia? Spróbuj budyniowych deserów lub tiramisu.