Wiśniowe pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

5 sztuk

1 szklanka

5 dekagramów

2 łyżki

1 szczypta

10 dekagramów

50 mililitrów

30 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.

Krok 2

Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną Kasię, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).

Krok 3

Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 4

Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.

Krok 5

W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.

Krok 6

Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.

Krok 7

Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.

Krok 8

Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.

Krok 9

Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np. smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami lub tym, co najbardziej lubimy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiśniowe pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej