Wyborne ciasto z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

wierzch:

250 gramów

3 sztuki

5 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części (jedna mniejsza).

Krok 2

Ciasto schłodzić przez około 30 minut.

Krok 3

Większą częścią ciasta wyłożyć dno formy (np. okrągła 26 cm) i zapiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Krok 4

W tym czasie umyć i oczyścić truskawki.

Krok 5

Pokroić je na dość grube części i podsmażyć na patelni, dodając cukier i mąkę ziemniaczaną.

Krok 6

Wyłożyć na upieczone ciasto.

Krok 7

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier.

Krok 8

Przełożyć na truskawki.

Krok 9

Pozostałe ciasto zetrzeć na pianie (lub pokruszyć na małe cząstki).

Krok 10

Piec około 40 minut w 180°C.

Krok 11

Po wystygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.

Krok 12

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyborne ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej