Zapiekanka z kapusty kiszonej i mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

150 mililitrów

30 mililitrów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 1

Krok 2

Posiekaj pietruszkę i cebulę.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 3

Krok 4

Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej olej w garnku lub w dużej patelni. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś. Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 5

Krok 6

Podsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką, musztardą i ketchupem.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 6

Krok 7

W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Mon

    Mon , 07.11.2021

    A co z musztardą? W żadnym kroku nie jest wspomniana

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonegoZapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

W polskiej tradycji kulinarnej istnieje wiele smakowitych dań z kapustą kiszoną w roli głównej. Jest nieodzownym składnikiem klasycznego bigosu, często ląduje w nadzieniu do pierogów albo krokietów. Bez niej wigilijny kulebiak nie ma racji bytu! Chętnie podajemy ją w ramach warzywnego dodatku do obiadu, ponieważ świetnie komponuje się mięsnymi daniami głównymi. Czas poznać jej nowe wcielenie, ponieważ zapiekanka z kapusty kiszonej i mięsa mielonego czeka na odkrycie!

Dla kogo? Jeśli zapiekanki należą do twoich ulubionych potraw, tą propozycją też nie będziesz rozczarowany. Mięso mielone z kapustą kiszoną, ziemniakami i aromatycznymi dodatkami tworzą niebanalną kompozycję. Nie zapomnij o gałce muszkatołowej, dzięki której potrawa nabiera wyrazu!

Na jaką okazję? Zapiekanka z kapusty kiszonej sprawdzi się w sytuacji, kiedy pysznym posiłkiem chcesz uraczyć większą liczbę osób. Smakuje tak dobrze, że zechcesz się nią pochwalić przed gośćmi, którzy wpadną z wizytą w porze obiadu albo kolacji.

Czy wiesz, że? Do zrobienia zapiekanki z kapustą kiszoną możesz użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Czasem trudno jest ocenić dokładną ilość potrzebną do posiłku, jednak pod żadnym pozorem nie należy ich marnować!

Dla urozmaicenia: Jeśli masz w lodówce kiełbasę, ją też możesz dodać do zapiekanki z kiszonej kapusty. Pokrój ją na plasterki i podsmaż przez kilka minut przed dodaniem do reszty składników.