Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
łatwe
708 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój na cienkie plastry pod skosem, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż chwilę na rozgrzanej patelni.

Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek posiekaj, przesmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj szpinak – smaż 2 minuty, dopraw do smaku.

Krok 3
W dużej misce połącz pokrojone ziemniaki, kurczaka, ser oraz szpinak. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dodaj Delikat Knorr i wlej do miski z pozostałymi składnikami.

Krok 4
Całość dokładnie wymieszaj i przełóż następnie do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Zapiekankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez 45 minut. Na kilka minut przed końcem odkryj naczynie. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak zapiekanki, dodaj szczyptę ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
Ziemniaki nie muszą być tylko obiadowym dodatkiem – doskonale sprawdzają się również jako podstawa smacznego, zapiekanego dania z mięsem i warzywami. Wykorzystaj je więc do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i szpinakiem. Mięso pokrój na niewielkie kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka, która doda mu wyrazistości i pomoże zachować soczystość. Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dołącz do nich szpinak, aby zmiękł i nabrał smaku. Dorzuć również przyprawy – np. gałkę muszkatołową, biały pieprz lub odrobinę chili. Ziemniaki pokrojone w talarki wymieszaj z tak przygotowanym szpinakiem, podsmażonym mięsem oraz śmietaną połączoną z jajkami i przyprawami. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia i zapiekaj pod przykryciem. Danie będzie też wyśmienite z dodatkiem innych rodzajów sera, np. fety lub mozzarelli. Podając potrawę na stół, posyp ją rukolą lub bazylią. Zapiekankę serwuj z ulubioną surówką, np. z czerwonej kapusty. Sprawdź, jak ją przygotować. Zapoznaj się z podanym przepisem!